Nya lagar påverkar samhällsbyggnad

Den 1 januari trädde flera nya lagar i kraft. Många av dem är viktiga att känna till för aktörer inom samhällsbyggnad.

Svensk Byggtjänst har undersökt hur byggbranschen berörs av de nya lagar som trädde i kraft vid årsskiftet.

En påtaglig förändring, som kan innebära ökad administration för arbetsgivare, gäller användandet av tjänstebilar. Sedan den 1 januari är trängselskatt vid privat körning med förmånsbil en skattepliktig förmån. Syftet är att begränsa den privata körningen med firmabilar.

– Många av både de små och stora företagen är väldigt rörliga över kommungränserna, så det här blir självklart en extra skatt för dem, säger Sveriges Byggindustriers näringspolitiske chef Björn Wellhagen i artikeln.

Bland övriga förändringar finns ett nytt regelverk för nyanländas etablering, förbud mot att hålla mobiltelefon i handen under bilkörning, skattelättnad för personaloptioner och ett växa-stöd som utvidgats till att även omfatta vissa aktiebolag och handelsbolag.

Läs om fler lagändringar i artikeln hos Svensk Byggtjänst.

 

Dela:

Kommentarer

Laddar...